neděle 5. října 2008

Nazdařbůh v městské krajině


Víkend... víkend. Čas na kousky roztříštěný, boj o
smysl.

Vrátila jsem se z lovu letáčků a chtivě prohlížím svou kořist. Křiklavými barvami vypráví o místech, která musím vidět, o akcích, jenž si nesmím nechat ujít. Kde to jenom je, to živé a pulzující město, kde se snoubí staleté tradice s čerstvým vzduchem moderní budoucnosti v nesmírně okouzlující a zářivě lákavé přítomnosti? Oj, Salford... asi nějaký omyl... copak takhleta rušná ulice-dálnice se stovkami aut, skoro žádnými přechody pro chodce a industriální vizáží, kterou se chodí do Manchesteru, je historické centrum Salfordu z řadou výzmamných památek? A ve skutečnosti ještě k tomu naučná stezka kulturního dědictví? Bezesporu, v marketingu jsou Britové ještě mnohem rafinovanější než Češi...

Marně hledám genius loci Salfordu, který byl před pár staletími větším a významnějším městem než Manchester. Co tu je teď, kromě univerzity? Kde se tu dá normálně chodit, aby se člověk nemusel plížit podél rušných silnic a poslouchat postmoderní svistot aut? Otázky stále nezodpovězeny. Jisté je, že Salford je větší, než kam jsem zatím pěšky došla.

Na rozdíl od našich paneláků jsou zdejší sídliště horizontální a nesmírně únavná svou velikou rozlohou a naprostou unifikovaností. Řadové cihlové domky s plastovými okny, před nimi trávník, auto, popelnice a v lepším případě pár dětských hraček. Co chybí, jsou... lidé. Dům se stal nedobytnou hradbou soukromí, za kterou se prostírá scéna pro odehrávání se života - pokoje, pohovky, stoly a postele, vesmíry věcí a drobnůstek a zvířátek a přáníček na ledničce. Nepřátelské území kolem domu však vybízí hupsnout do auta a odjet za lepšími časy do jiných částí města, třeba do slavné moderní přístavní enklávy Salford Quays. Procházet se po nábřeží kanálu v britském děšti, který nemilosrdně likviduje středoevropské deštníky. Shoppingovat v The Lowry Outlet Mill, kde příznačně visí plakáty Shop until you drop. Shlédnout výstavy v uměleckém centru The Lowry, což je mimo jiné jméno britského malíře žijícího na začátku 20. stol. v Salfordu, po němž se to jmenuje každá druhá věc. A zakončit jízdu na stadionu Manchester United - dnes se tam hrálo rugby a kdo neměl na sobě alespoň jeden kus oblečení s logy a barvami zápasících týmů, byl absolutně out.

Theatrum mundi, chvění hladin...

Ale paní v Job centru nakonec povídala, že město, to není Británie - že člověk musí jet někam ven, na venkov. Jen jestli měla pravdu. Nesmím asi tak šetřit na lístcích na autobus.

3 komentáře:

Zdenek řekl(a)...

Zkouším přidat komentář - není to tak snadné:)

Zdenek řekl(a)...

Možná platí, že čím lepší dům, tím větší izolace. Každý chce soukromí pk mu chybí společnost. Proč chodit na koupaliště, když mohu mít bazén? Proč se s někým sejít, když mám chat?

V Itálii mají domy tak pěkně nahloučené na sobě a ldi nechávají často přes den otevřené dveře, aby lidi mohli ejít dovnitř a aby bylo vidět, co se děje venku.

Opravdu je Anglie chladná?

out of the blue bloggers řekl(a)...

No přidat komentář je trochu obtížnější, ale kdo opravdu chce, tomu se to povede.
Anglie je určitě chladnější než Itálie - ačkoliv jsou lidi milí, ale své soukromí si hodně střeží. Třeba Italka v našem domě je hodně společenská a je vidět, jak je asi zvyklá trávit čas ve společných místnostech, než sama v pokoji...